Historie


Scola Dynamica is het vervolg van een koor dat zanglustige ouders van leerlingen van de Vrije School spontaan hadden gevormd. In 1985 werd Scola Dynamica officieel een vereniging.

 2016

Kerst  Deventer Ziekenhuis

We hebben op vrijdag 23 december om 15.00 uur een optreden verzorgd in de centrale hal van het Deventer ziekenhuis, en daarna meegewerkt aan de kerstviering in het auditorium.

Herfstmarkt – Het Nieuwe Veld  Diepenveen

Eerder dit jaar hebben we opgetreden bij de Herfstmarkt van kwekerij Het Nieuwe Veld in Diepenveen.

(foto: Jannie Druijff)

 

‘Woorden als water’  de Fermerie – Deventer

‘Woorden als Water’ was een muzikale uitvoering van een viertal gedichten van Deventer dichters. Dirigent en componist Karel Tadema, winnaar van de cultuuraward Overijssel 2016, heeft de gedichten bewerkt tot vierstemmige liederen.

Deze dichterlijke zangavond is op 3 juni 2016 in de Fermerie te Deventer uitgevoerd. Er zijn filmopnames   gemaakt van het gehele concert en interviews opgenomen met dirigent en penningmeester van het koor.


Ben Droste en Sandrine Malan zijn winnaars van de Deventer gedichtenwedstrijd 2015. Ook Johanneke ter Stege, stadsdichter van Deventer en Boudewijn Betzema, provinciaal dichter van Overijssel, waren aanwezig om hun eigen gedicht voor te dragen, om deze vervolgens in de vorm van liederen terug te horen.

 2015

Dickens Festijn  Boekhandel Praamstra, Broederenkerk

We hebben op 20 december 3 keer een optreden gegeven tijdens het Dickens festijn; in boekhandel Praamstra in Deventer en in de Broederenkerk in Deventer.

(Boekhandel Praamstra)

Op 18 december hebben we een optreden gegeven met het kerstrepertoire aan de IJssel in Deventer.

Het kerstrepertoire bestond o.a. uit de volgende liederen: Noël Nouvelet, Entre le boeuf et l âne gris, All through the night, Resonet in Laudibus en Hark! The herald angels sing van Charles Wesley.

Herfstmarkt – Het Nieuwe Veld Diepenveen

Op 19 september 2015 gaven we 2 korte optredens bij de Herfstmarkt van kwekerij Het Nieuwe Veld in Diepenveen.

Modern en Devoot  Windesheim en Diepenveen

In het voorjaar van 2015 gaven we een dubbel optreden onder de titel Modern en Devoot samen met het Deventer Kamerkoor;
zaterdag 25 april in de kerk van Windesheim, zondag 26 april was dit in de kerk van Diepenveen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Deventer-Kamerkoor-en-Scola-Dynamica-Modern-en-devoot-uitsnede-klein.jpg

30 jarig bestaan  Vrije Schoolkoor, Scola Dynamica

Op 10 oktober 2015 vierden we het 30-jarig bestaan van het voormalige Vrije Schoolkoor in Deventer, tegenwoordig Scola Dynamica. Met ongeveer veertig leden en oud-leden was er een gezellig feestje in de zaal van het sfeervolle Etty Hillesum Centrum. Naast lekker eten en drinken kan het natuurlijk niet gebeuren dat er op zo’n avond niet gezongen wordt.

We begonnen de avond dan ook met een repetitie, zoals altijd door onze dirigent Karel ingeleid met een warming-up voor lichaam, stem, keel, en gezichtsspieren; gevolgd door het instuderen van een nieuwe canon – dat klinkt met zovelen wel anders dan op een normale repetitie. De akoustiek in het Etty Hillesum centrum bleek zeer goed te kloppen voor het huidige koor, dat daarna een kort optreden gaf.

Ondertussen, onder het genot van een hapje en drankje, spraken oude bekenden over belevenissen uit de afgelopen 30 jaar, en de tijd dat ze bij het koor zongen.
Sommigen lange tijd, sommigen korte tijd.

Bestuurslid Ben Hijink spande de kroon met een 30-jarig lidmaatschap en zorgde daarmee voor de apotheose van de avond: een improvisatie van alle aanwezigen en een mooi cadeau. Al met al een geslaagde viering van het 30-jarig bestaan van Scola!

Hieronder een kleine impressie van de avond.